Frihet

Den kokande grodan

Den söta lilla Grodan …

Alla känner väl till historien om den kokande grodan. Som om den stoppas ner i kokande vatten direkt hoppar ur kastrullen, men om den läggs i kallt vatten som sakta stiger i temperatur, så använder den all sin energi till att anpassa sig efter omgivningen. Så till den milda grad att när den verkligen behöver hoppa ur för att inte dö så har den ingen energi kvar till det. Förstås en metafor, men ändå.


Jag drivs starkt av Frihet. Mitt fokus för året är Total Frihet. Vad det innebär vet jag ännu inte, men det känns spännande att utforska. Är vi fria människor? Eller puttrar vi alla runt, simmandes i ljummet vatten som snart når kokpunkten? Lever du Ditt Liv, enligt Dina Drömmar och önskemål? Eller lever Du någon annans Dröm? Chefens? Företagsledarens?

Metaforen om Den Kokande Grodan kom till mig efter en reunion med vänner från tiden när jag pluggade ekonomi på högskolan. Det blev ett kärt återseende där vi, fast vi alla gjort olika val och livsresor, efter snart 20 år ändå kunde sammanfatta kvällen med att vi alla har ett starkt Driv och att vi driver mot Utveckling. Natten efter middagen drömde jag och vaknade med budskapet ”Den kokande Grodan” – skriv om det … På morgonen när jag kom ut i badrummet för att duscha ser jag den söta lilla Grodan sitta på handfatet hos mamma, där jag spenderade natten. Grodan har jag väl sett i många år … men just idag hade den ett alldeles speciellt busigt intryck på mig. Jag fotade, duschade och återgick till vardagen. Tills idag. Då det skulle skrivas …

Jag använder mina nattliga drömmar som guidning i vardagen och när jag får till mig djur, eller träffar dem, så brukar jag använda mig av Solögas tolkningar Djurens språk. När jag nu läser om Groda så står det: ”Livets höjdpunkt är nu. Min gåva till dig är att känna glädje och meningsfullhet”. Följer jag Glädjen och meningsfullheten i livet? Gör du det? Känner du Glädje i Ditt arbete? Känner du att du bidrar med något meningsfullt till Världen? Hur känns det när vi lämnar in våra barn i skolor och förskolor 8-9 timmar om dagen? Så att personalen ser våra barn mer än vi föräldrar gör? Är det verkligen så här vi vill leva våra liv? Är det det här samhället vi vill ha? Eller ska vi skapa något nytt? Vad säger barnen egentligen när de inte vill/kan gå till skolan? Att det är dags? Dags att sluta simma runt i grytan, hoppa upp på kanten, höja blicken i skyn och drömma om ett liv i Total Frihet? Hur skulle Det se ut för dig? För mig skulle det se ut så här (just nu i skrivande stund). Jag skulle ha tillräckligt med pengar för att leva det liv jag vill leva. Jag vill ha fullständig frihet att disponera min Tid precis som jag vill. Jag skulle resa, både själv och med vänner och barnen. Mexico, Bali, Dubai, Portugal … Jag skulle unna mig massage och saker som min kropp mår bra av. Jag skulle klä mig i skönt, färgglada kläder. Jag skulle gå barfota på en vit sandstrand. Jag skulle vakna av mig själv, sitta uppe så länge jag vill. Jag skulle se mina barn lära sig det de vill, när de vill och i den takt de vill. Jag skulle se barnen blomstra och vara den som ger dem space och jordmån MEN i första hand fokusera på min egen blomstring. Vad Drömmer jag om? Vad är meningsfullt för mig? Just nu befinner jag mig i ett väntrum. Jag har skalat av hus, pool, bil, saker och genomgått en skilsmässa, bytt stad och därigenom bytt hela min plattform. Betalat av alla skulder, äger nästan inget, bor alternativt, just nu inneboende. Rensning och avskalning – för att släppa fram mer av mig. Just nu är det jag hittills drömt om uppfyllt … och jag sitter i väntrummet … i väntan på nästa impuls, steg, för att skapa mig ett Liv i Total Frihet.

Jag har banne mig satt ner grodfötterna i kastrullbottnen, tagit spjärn och hoppas över kanten. Ut i Friheten för att Nyfiket följa Hjärtats viskningar på min vandring i Glädje mot Meningsfullheten … WOAOOOOW DUNS! Jäklar, vad hårt jag slog i backen när jag hoppade över kanten. Rakt ner i underjorden för att möta mer av mig själv. Sorg som velat komma fram, tårar som velat gråtas ut, Rädsla för hur det ska gå och bli, rädsla för system och myndigheter. Ilska och frustation över att inte VETA, inte kunna Planera som Hjärnan och jag så tryggt och fint gjort i alla år. Planerat och presterat. Fått beröm … men Glädje och Meningsfullhet? Nja … visst finns det glädjeämnen i livet men det jag längtar efter är en slags djupare meningsfullhet … som Hjärtat längtar efter …

En kokt groda eller en busig groda som sitter på kastrullkanten är två olika utfall, inget rätt eller fel, två olika konsekvenser av olika livsval … Vad väljer Du? Vad Drömmer Du om? Vad är Frihet för Dig?

Allt Gott och Stor kram //Malin

Tagged ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *